sepolia logo

Έχουν επανειλημμένα αναρτηθεί στα social media της περιοχής καταγγελίες με συνοδευτικές φωτογραφίες πετσοκομμένων δέντρων στις διάφορες γειτονιές που είναι αποτέλεσμα του υποτιθέμενου κλαδέματος από τον Δήμο Αθηναίων.

Το κλάδεμα, που γίνεται με ευθύνη του Δήμου αλλά υλοποιείται εργολαβικά από ιδιωτική εταιρία, όπως καταγγέλουν οι κάτοικοι, γίνεται εκτός κατάλληλης εποχής, κατά την ανθοφορία των δέντρων, από συνεργεία που είναι παντελώς άσχετα, χωρίς επίβλεψη γεωπόνων και ουσιαστικά έχει καταστροφικά αποτελέσματα για τα δέντρα, για την ζωή που υπάρχει σε αυτά αλλά και για τους κατοίκους λόγω της μείωσης του πρασίνου.

Η Λαϊκή Συνέλευση Κολωνού - Ακαδημίας Πλάτωνος - Σεπολίων μαζί με ομάδα κατοίκων έστειλαν κατ' αρχήν την παρακάτω επιστολή προς την αρμόδια διεύθυνση του Δήμου και τον αντιδήμαρχο πρασίνου κ. Τεντόμα με 11 ερωτήματα: 

 

Θέμα: « Καρατόμηση» δένδρων σε δρόμους της 4ης Δημοτικής Κοινότητας και στο Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος
Κύριοι,

Ως κάτοικοι της 4ης Δημοτικής Κοινότητας αλλά και επισκέπτες του Πάρκου της Ακαδημίας Πλάτωνος, διαπιστώσαμε με μεγάλη μας έκπληξη ότι κάποιο ιδιωτικό συνεργείο έχει προχωρήσει και δυστυχώς συνεχίζει, σε μαζική καρατόμηση (και δεν εννοούμε βαθύ κλάδεμα) δένδρων.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν από την πράξη αυτή είναι:

1.Ποιος έδωσε αυτή την εντολή;
2.Ποια είναι η σχέση της Διεύθυνσης Πρασίνου με αυτά τα Συνεργεία;
3.Ποιος καθορίζει ποια δένδρα θα καρατομηθούν;
4.Υπάρχει κάποιο σχέδιο για αυτό, ποιος το έχει συντάξει, και ποιος το επιβλέπει;
5.Από συνάντησή μας με κάποιο από αυτά τα συνεργεία, διαπιστώσαμε ότι δεν υπήρχε ειδικός (γεωπόνος ή τεχνολόγος γεωπόνος) ούτε ιδιώτης ούτε της υπηρεσίας πρασίνου, είναι σωστό να κλαδεύονται ή να καρατομούνται δένδρα χωρίς την παρουσία κάποιου ειδικού επιστήμονα;
6.Γιατί η καρατόμηση των δένδρων στους δρόμους της 4ης Δημοτικής Κοινότητας, για παράδειγμα επί της Νικ. Χατζηαποστόλου γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να παραμένει τμήμα του κάτω μέρους του κορμού δημιουργώντας κίνδυνο ατυχήματος (το βράδυ λόγω ελλιπούς φωτισμού υπάρχει κίνδυνος τόσο για πεζούς όσο και για αυτοκίνητα);
7.Στην θέση των δένδρων που καρατομήθηκαν υπάρχει πρόβλεψη να φυτευτούν άλλα δένδρα και πότε;
8.Στο Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος γιατί καρατομήθηκαν από την βάση τους (εδώ σπάνια υπάρχει τμήμα του κάτω μέρος του κορμού) υγιή δένδρα αφήνοντας στην θέση τους τα δεκάδες ξεραμένα;
9.Ποιος είναι ο ρόλος και οι αρμοδιότητες αυτών των ιδιωτικών συνεργείων στο Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος;
10.Ποιος είναι αρμόδιος για το κλάδεμα, τον καθαρισμό από τα ξερά και της παραφυάδες των δένδρων τόσο στην 4η Δημοτική Κοινότητα, όσο και στο Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος;
11.Ποιος θεωρείτε ότι είναι υπεύθυνος και τι ευθύνες/κυρώσεις θα του αποδοθούν, για τα κλαδέματα εκτός εποχής που ήταν πολλές φορές το αίτιο για την ξήρανση πολλών δένδρων;

Τις ίδιες μέρες ο κ. Τεντόμας, αντιδήμαρχος κλιματικής αλλαγής και πρασίνου, θριαμβολογεί για την περιποίηση του πρασίνου!

prasino tentomas petsokoma dentron

Χαρακτηριστικές φωτογραφίες από την Μαρία Γανωτή, ιδρύτρια του συλλόγου προστασίας και περίθαλψης άγριας ζωής «ΑΝΙΜΑ»

petsokoma dentron maria ganoti fb

ganoti petsokoma dentron 2 th

ganoti petsokoma dentron 1 th

Δείτε επίσης χρήσιμες αναρτήσεις από το Παρατηρητήριο Αστικού Πρασίνου

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση οι κάτοικοι της περιοχής συσπειρώνονται, αντιδρούν, κινητοποιούνται.

Η Λαϊκή Συνέλευση Κολωνού - Ακαδημίας Πλάτωνος - Σεπολίων μας ενημέρωσε ότι «Προχωράμε σε ανοικτή συνέλευση στο πάρκο την Κυριακή 10/4 για να συζητήσουμε τις επόμενες ενέργειες,και σε διαμαρτυρία στο επόμενο Δημοτικό συμβούλιο τη Δευτέρα 11/4».

Επίσης διακινείται για μάζεμα υπογραφών το παρακάτω κείμενο:

 

Φέτος θα είναι ένα πολύ ζεστό καλοκαίρι.

Την Παρασκευή 1 Απρίλη ο δήμος Αθηναίων ετοίμασε μια φάρσα στην Ακαδημία Πλάτωνα. Για δεύτερη μέρα προχώρησε σε κλάδεμα των δέντρων του Περιστύλιου, τόσο αυστηρό που ήταν ένα βήμα πριν την ολοκληρωτική τους κοπή.

Κάτοικοι της Ακαδημίας Πλάτωνα συγκεντρωθήκαμε και διαμαρτυρηθήκαμε για τον τρόπο που αποφασίζουν από τον δήμο να διαχειριστούν το πράσινο και τις ζωές μας. Υποδείξαμε τις τραγικές επιπτώσεις της μείωσης του φυτικού κεφαλαίου στο περιβάλλον και στην ποιότητα ζωής μας και ξεκαθαρίσαμε πως δεν θα επιτρέψουμε να εξαφανίσουν το λιγοστό αστικό πράσινο.

Η πρακτική που ακολουθήθηκε, όπως παρατηρούμε με αγανάκτηση σε τόσες άλλες περιπτώσεις στο δήμο της Αθήνας, είναι η καρατόμηση (tree topping) με την οποία προκαλείται απώλεια 50-100% του πράσινου φυλλώματος του δέντρου, απαραίτητου για την ομαλή ανάπτυξή του, που οδηγεί σε άναρχη αναβλάστηση και διατάραξη της φυσιολογίας του φυτού. Το δέντρο μετά από αυτό το αυστηρό κλάδεμα μένει εν τέλει πιο αδύναμο, ασταθές και ευάλωτο σε φυτασθένειες. Αυτός ο τρόπος κλαδέματος είναι επιστημονικά λανθασμένος και, όπως παραδέχτηκε ο υπεύθυνος πρασίνου της 4ης κοινότητας, πραγματοποιείται λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων.
Οι υπηρεσίες πρασίνου ανατέθηκαν από τον δήμο σε εργολάβο έναντι αμοιβής 35 εκ. ευρώ για 3 χρόνια και πραγματοποιούνταν από παντελώς ανειδίκευτο προσωπικό και χωρίς παρουσία γεωπόνου. Η δε τεχνολόγος γεωπόνος του δήμου, με τις υποδείξεις της, άφηνε νεκρά δέντρα στη θέση τους και έκοβε τα υγιή. Άκυρη είναι και η χρονική επιλογή για τις κοπές τόσο για δέντρα σε ανθοφορία, όπως οι πανέμορφες κουτσουπιές, όσο και για πουλιά και νεοσσούς. Φυσικά, πλήρης ήταν και η απουσία χρήσης πάστας που θα επέτρεπε μια πιο ασφαλή επούλωση των τομών στα δέντρα.

Τα τελευταία 10 χρόνια δεν έχουν γίνει καθόλου φυτεύσεις, ούτε καν αντισταθμιστικά για τα δέντρα που κόβονται, εντός και περιφερειακά του πάρκου της Ακαδημίας Πλάτωνα. Εν μέσω κλιματικής κρίσης, σε μια πόλη με πολύ ψηλό θερμικό αποτύπωμα και ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά πρασίνου παγκοσμίως, απαιτούμε την αύξηση του δένδρινου κεφαλαίου με γενναίες φυτεύσεις.

Η καρατόμηση δεν είναι κλάδεμα και δεν θα την επιτρέψουμε άλλο.
Οι ζωές μας είναι πάνω από τα κέρδη της ιδιωτικοποίησης δημοτικών υπηρεσιών.

Όπου δούμε στη γειτονιά συνεργεία που προβαίνουν σε τέτοιου είδους καρατομησεις επικοινωνούμε για να αντιδράσουμε και να τις αποτρέψουμε επί τοπου όλοι και όλες μαζί.

Υπογράφουμε την παρακάτω φόρμα για να μπορέσουμε να σταματήσουμε την περαιτέρω υποβάθμιση του πρασίνου στη γειτονιά μας.
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeoIKOb6Wz9s9DKo8mFC7m5Iy_B2OZMf3Akl-8Af6PedPoZJg/viewform

Τηλ επικοινωνίας: 6985703879, 6982774998
Πρωτοβουλία Αγώνα για το Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνα

Λαϊκή Συνέλευση Κολωνού- Σεπολίων- Ακ. Πλάτωνος