sepolia logo

Μια κακοκαιρία που ήταν γνωστή από μέρες και για την οποία ο απλός πολίτης είχε βαρεθεί να ακούει στα μέσα ενημέρωσης, προκάλεσε πάλι χάος στην Αττική, με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, που ήταν, σύμφωνα με προηγούμενες δηλώσεις αρμοδίων παραγόντων, «απόλυτα έτοιμες» να φαίνονται ανίκανες και την πολιτική προστασία να περιορίζεται ακόμα μια φορά στην αποστολή μηνυμάτων στους πολίτες.

Μετά την Μήδεια, μετά τις φωτιές φέτος και τώρα με την «Ελπίδα», το επιτελικό κράτος «παραδίδεται αμαχητί στις ορέξεις του αντιπάλου».

Όπως χαρακτηριστικά γράφει ο ιστότοπος iEidiseis, 

«Περίπου 6 ώρες. Τόσο άντεξε ο κρατικός μηχανισμός της πρωτεύουσας απέναντι στο χιονιά που ξεκίνησε στις 9 το πρωί και είναι ακόμη σε εξέλιξη. Μια κακοκαιρία για την οποία προειδοπούσαν οι μετεωρολόγοι εδώ και μέρες.
Απελπιστική είναι η κατάσταση στην Αττική που άντεξε 6 ώρες χιονιά και παραδόθηκε. Προβλήματα στο Μετρό, στον ΗΣΑΠ, οδηγοί εγκλωβισμένοι για ώρες μέσα στα ΙΧ τους, λεωφορεία και τρόλεϊ εκτός λειτουργίας, το Δημόσιο κλειστό, ιδιωτικές επιχειρήσεις κλειστές και (ευτυχώς για την ώρα) περιορισμένες διακοπές ρεύματος. Αυτή είναι η εικόνα μετά από 6 ώρες χιονιά στην πρωτεύουσα.

Δύσκολη είναι η κατάσταση σε πολλούς κεντρικούς δρόμους της Αττικής με τα λεωφορεία να είναι ανύπαρκτα και τους δρόμους να κλείνουν ο ένας μετά τον άλλον λόγω της πυκνής χιονόπτωσης.

Πολίτες χωρίς μέσο μεταφοράς ψάχνουν απελπισμένα ταξί προκειμένου να φτάσουν στο Μετρό ενώ όσοι έχουν ΙΧ κάνουν ώρες ολόκληρες να φτάσουν στον προορισμό τους».

Ενώ το enikos.gr αναφέρει:

«Πρωτοφανής είναι η ταλαιπωρία που βιώνουν οι κάτοικοι της Αττικής, λόγω της κακοκαιρίας “Ελπίς”, με χιλιάδες οδηγούς να είναι εγκλωβισμένοι στα οχήματά τους που είναι ακινητοποιημένα ακόμη και σε κεντρικούς οδικούς άξονες του Λεκανοπεδίου. Παρότι οι μετεωρολόγοι προειδοποιούσαν εδώ και μέρες για ακραία καιρικά φαινόμενα, ο κρατικός μηχανισμός εμφανίστηκε τελικά απροετοίμαστος .

Παρά τις συνεχείς συσκέψεις ώστε να μην υπάρξουν ανάλογα προβλήματα με εκείνα του περασμένου Φεβρουαρίου με την κακοκαιρία “Μήδεια”, το στοίχημα της Πολιτικής Προστασίας για να παραμείνουν ανοιχτοί οι εθνικές οδοί και οι κεντρικοί δρόμοι χάθηκε. Τα όσα εκτυλίσσονται στην Αττική από το πρωί είναι αδικαιολόγητα, αποτυπώνοντας την παντελή έλλειψη συντονισμού των αρμόδιων υπηρεσιών από την Πολιτική Προστασία. Παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου ότι ο μηχανισμός βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα και επιφυλακή, η πόλη παρέλυσε.

Άγνωστο δε για ποιον λόγο δεν απαγορεύτηκε από την πρώτη στιγμή η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων, αφού γνώριζαν ότι θα υπάρξουν έντονη χιονόπτωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλά από τα προβλήματα δημιουργήθηκαν επειδή δίπλωσαν νταλίκες και ακινητοποιήθηκαν φορτηγά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, μέσα σε λίγη ώρα αφού άρχιζε να χιονίζει στην Αττική, να προκληθεί κυκλοφοριακό χάος. Κι αυτό είχε ως συνέπεια, οι δρόμοι να γίνουν απροσπέλαστοι για τα μηχανήματα. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι δεν χωρούσαν να περάσουν ανάμεσα στα αυτοκίνητα προκειμένου να επιχειρήσουν και να τους καθαρίσουν. Παράλληλα, υπάρχουν πολλές καταγγελίες ότι σε αρκετές περιοχές δεν βγήκαν εγκαίρως μηχανήματα, παρότι όλοι περίμεναν πολύ χιόνι».

Θα θαυμάσουμε τις επόμενες μέρες τους πρωταγωνιστές να αλληλοσυγχαίρονται και να αλληλοθαυμάζονται για το έργο τους, όπως γίνεται πάντα και τα Μέσα Μαζικής Αποβλάκωσης να τους βγάζουν όλους λάδι. Γνωστές ιστορίες.