sepolia logo

Μέδουσες

Οι μέδουσες είναι θαλάσσια ασπόνδυλα (κνιδόζωα) της τάξης σκυφόζωα. Πρόκειται για πλαγκτονικούς οργανισμούς, οι οποίοι απαντώνται σε όλες τις θάλασσες του κόσμου. Αντιπροσωπεύουν το κυρίαρχο στάδιο του βιολογικού κύκλου των κοιλεντερωτών, υδρόζωων (υδρομέδουσες, που έχουν ένα κράσπεδο , που περιβάλλει την κοιλότητα που σχηματίζεται κάτω από την «ομπρέλα» τους) και σκυφόζωων (που δεν έχουν κράσπεδο)[1] (σκυφομέδουσες).

Ζουν σε ομάδες και το τσίμπημά τους προκαλεί κνησμό και παράλυση της λείας τους. Τρέφονται με μικρά ψάρια και ζωοπλαγκτόν, τα οποία συλλαμβάνουν με τα πλοκάμια τους.
Την κοινή μέδουσα, η οποία ζει στο Αιγαίο και στο Κρητικό πέλαγος ο Ελληνικός λαός την ονομάζει τσούχτρα, επειδή μόλις ακουμπήσει το ανθρώπινο σώμα, χύνει ένα υγρό το οποίο προκαλεί φοβερή φαγούρα. (Wikipedia)

Στη θάλασσα χωρίς εγκέφαλο

medousa10

500 εκατομμύρια χρόνια κολυμπούν οι μέδουσες στις θάλασσες του πλανήτη. Και το καταφέρνουν χωρίς να έχουν εγκέφαλο.Το εκλεπτυσμένο νευρικό τους σύστημα ειναι αρκετό για τις κινήσεις τους. Γι' αυτό και δεν χρειάζονται έναν εγκέφαλο που θα επεξεργάζεται τις πληροφορίες.

Στην ίδια οικογένεια με τα κοράλλια

medousa9

Το σπίτι της μέδουσας είναι η θάλασσα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι ψάρι ή θηλαστικό. Ανήκει στην οικογένεια των κνιδόζωων και είναι συγγενής με τα κοράλλια και τις θαλάσσιες ανεμώνες. Ονομάζεται μέδουσα, επειδή τα πλοκάμια της κινούνται σαν φίδια γύρω από το σώμα της.

Υδάτινο σώμα

medousa1

Οι μέδουσες αποτελούνται κατά 99% από νερό, ενώ ο άνθρωπος κατά 63%. Το κύριο μέρος του σώματός της έχει σχήμα καμπάνας. Εκεί βρίσκεται και ένα άνοιγμα για την πρόσληψη και την αποβολή της τροφής. Τα πλοκάμια της είναι συνήθως εκατοντάδες.

Η γιγάντια μέδουσα

medousa2

Συνήθως οι μέδουσες είναι λευκές ή διάφανες. Υπάρχουν ωστόσο και μερικές που έχουν άλλη μορφή, όπως αυτή η γιγάντια ασιατική μέδουσα. Το μέγεθός της φτάνει κατά μέσον όρο στα δύο μέτρα, ενώ το βάρος της αγγίζει τα 200 κιλά!

Κίνηση με τα ρεύματα

medousa3

Οι μέδουσες κινούνται στη θάλασσα δημιουργώντας ρεύματα. Η κίνηση αυτή επιτυγχάνεται με την απορρόφηση και αποβολή νερού από το σημείο του σώματος που μοιάζει με καμπάνα. Με τον τρόπο αυτό μία μέδουσα καταφέρνει να κινηθεί με ταχύτητα δέκα χιλιομέτρων την ώρα.

Φονικά πλοκάμια

medousa4

Αν και φαίνονται γοητευτικές, οι μέδουσες θέλουν προσοχή. Κι αυτό επειδή τα πλοκάμια τους έχουν τα λεγόμενα κνιδοκύτταρα, που μπορούν να τσιμπήσουν ή να σκοτώσουν άλλα ζώα. Την κατάλληλη στιγμή οι μέδουσες απελευθερώνουν από τα πλοκάμια τους το επικίνδυνο δηλητήριο.

Πολύχρωμα εφέ

medousa5

Οι μέδουσες έχουν όμως και άλλες ιδιότητες. Όταν για παράδειγμα κάτι τις ερεθίσει, το σώμα τους φωτίζεται από μέσα. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στη λειτουργία κάποιων βακτηρίων, τα οποία μπορούν να παράγουν φως.

Ο κύκλος της ζωής

medousa6

Η αναπαραγωγή βοηθά το είδος να μην εξαφανιστεί. Αρχικά οι μέδουσες παράγουν κύτταρα, τα οποία ενώνονται μεταξύ τους δημιουργώντας μία οργανική μορφή που επικολλάται στον βυθό. Από αυτή προέρχεται στη συνέχεια ένας πολύποδας, ο οποίος με τη σειρά του γεννά νέες μέδουσες.

Από τη θάλασσα στο τραπέζι

medousa7

Σε κάποιες περιοχές του πλανήτη οι μέδουσες αποτελούν εκλεκτό έδεσμα, κυρίως στην ασιατική κουζίνα. Στην Κίνα για παράδειγμα σερβίρονται μαγειρεμένες ή ωμές. Σήμερα υπάρχουν δώδεκα είδη φαγώσιμης μέδουσας στον κόσμο.

Στην παραλία

medousa8

Αυτή η εικονα είναι συχνή στις παραλίες. Πρόκειται για μέδουσες που έχουν βγει στη στεριά και έχουν χάσει τη γοητευτική τους όψη. Εάν θέλουμε να τις βοηθήσουμε, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να τις ωθήσουμε πίσω στο νερό φορώντας βέβαια ειδικά γάντια.

 

φωτογραφίες και πηγή: DW